Венозни заболявания

Венозните заболявания – причини, профилактика, лечение

Приема се, че венозните заболявания са най-честата причина за възникването на разширени вени и хемороиди, като основният фактор за това е слабостта на съдовата стена. Тя е изградена предимно от колаген, еластин и гладкомускулни клетки. С напредване на възрастта синтезът на колаген в организма намалява и след 30-годишна възраст почти спира. В резултат на това венозната стена отслабва и става податлива на деформации, което се наблюдава след 30-40-годишна възраст, когато обикновено е и появата на разширени вени и хемороиди.

 

Разширените вени се появяват когато венозната стена е слаба и вътрешното налягане във вената се увеличи. Венозната стена не издържа на натоварването, вената се разширява и деформира, нарушава се циркулацията на кръвта. Най-често това се случва при неправилна поза, продължително седене или стоене, при което вените се притискат и се затруднява движението на кръвта по тях към сърцето. В началото след преустановяване на въздействието вената възвръща своята форма. С напредване на натоварването обаче, вената трайно се деформира и разширява, а клапите се увреждат. Поради това венозната кръв не може да се движи нормално в съдовата система и част от нея се връща обратно, в резултат на което се образуват отоци, венозната стена се възпалява и уврежда допълнително. Появява се чувство на тежест в краката, болки, зачервявания, подуване на глезените, отоци на подбедриците, чувство за затопляне, мравучкане, крампи, парене. Вените започват да се уголемяват и постепенно стават видими през кожата. Тези промени трябва да са сигнал за започване на профилактика и лечение. Отокът, причинен от разширените вени, води до нарушаване на храненето на кожата, в резултат на което могат да се образуват венозни язви, които зарастват трудно. Последствията от невземането на мерки и нелекуването на разширените вени могат да бъдат сериозни – кръвоизливи, венозна тромбоза и флебит.

 

Първа проява на разширените вени са разширените капиляри, чиято поява говори за засягане на по-дълбоко разположени вени, невидими през кожата. Ето защо лечението на разширените капиляри трябва да се комбинира с лечение и профилактика на по-дълбоко разположените вени. Така ще се избегне развитието на заболяването и съпътстващите го усложнения.

 

При хемороидите се засягат вените, разположени в долната част на ректума (дебелото черво) и на ануса. Заболяването се среща малко по-често при мъжете, като в началото симптомите са почти незабележими – сърбеж и парене по време на дефекация. С напредване на заболяването симптомите се влошават и включват болка и кървене по време на и след дефекация. При поява на някой от гореописаните симптоми е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу прогресирането на болестта.

 

Лечението на хроничната венозна недостатъчност е комплексно и се състои в спазване на стриктен хигиенно-диетичен режим, носене на еластокомпресивни превръзки или чорапи, грижа за кожата с локални средства – кремове, унгвенти и др., хирургично лечение и приемане през устата на противосъсирващи лекарства, антибиотици и/или венотонични/венопротективни продукти.


Аскетон
  • Оказва благоприятен ефект върху венозния тонус
  • Подпомага устойчивостта на капилярите
  • Допринася за поддържане на доброто кръвообращение
Купи онлайн